Skip to main content
Keksit
Käytämme evästeitä analytiikkaan, markkinointiin ja sen kohdentamiseen. Voit lukea selosteen täältä.
5.4.2024 | Business

Miten aloitat ohjelmistokehityksen hankinnan?

Tämä blogiteksti on kirjoitettu sinulle, joka harkitset ohjelmistokehityksen ostamista. Teksti tarjoaa kevyen katsauksen siihen mitä ensiaskelia ohjelmistokehityksen ostamiseen liittyy ja miten ohjelmistokehityksen hankkiminen Kvanttorilta toimii.

Johdanto

Tämä blogiteksti on kirjoitettu sinulle, joka harkitset ohjelmistokehityksen ostamista. Teksti tarjoaa kevyen katsauksen siihen, mitä ensiaskelia ohjelmistokehityksen ostamiseen liittyy ja miten ohjelmistokehityksen hankkiminen Kvanttorilta toimii.

Valmistelut ennen ohjelmistokehityksen hankkimista

Ohjelmistokehityksen ytimenä on lähes poikkeuksetta liiketoiminnan kehittäminen. Ohjelmiston tulee olla arvoa tuottava investointi, ei kustannuserä. Määritä siis, mitkä ovat liiketoiminnalliset tavoitteet, joita kehitystyöllä tulisi saavuttaa. Esimerkkejä liiketoiminnallisista tavoitteista voisivat olla seuraavat: tarvitaan vanhojen järjestelmien tilalle tehokkaampi ratkaisu, joilla saadaan x määrä kustannussäästöjä uhraamatta käyttökokemusta, halu lähteä kehittämään uutta liiketoimintaa tuotekehityksen kautta tai halua saada tietojärjestelmien aiheuttama hiilijalanjälki selville ja madaltaa sitä, jotta organisaatio voisi päästä vastuullisuustavoitteisiinsa. Tärkeintä on miettiä, mitä ollaan ratkaisemassa ja miksi, sekä mikä yhteys näillä on omaan liiketoimintaan ja sen tavoitteisiin.

Seuraava askel on selvittää, millainen ohjelmistokehityksen tarpeesi luonne on ja mitä reunaehtoja kehitystyölle tarvitaan. Onko kyseessä projekti, jolla on tiukka aikataulu, selkeät alku- ja loppupäivämäärät sekä tarkka budjetti vai enemmänkin jatkuvan kehityksen teknologiakumppanuus tietyllä budjettihaarukalla ja joustavalla aikataululla? Ohjelmistokehityksen tarkka aikatauluttaminen ja budjetointi on usein haastavaa eikä välttämättä myöskään takaa parasta lopputulosta, kun tarkastellaan ohjelmiston koko elinkaarta. Alustavia raameja kehitystyölle on kuitenkin hyvä luoda ja olla näistä avoin tulevan kehityskumppanin kanssa.

Kehitettävästä ohjelmistosta on myös hyvä tunnistaa pääpiirteittäin halutut toiminnallisuudet. Alustavia haluttuja toiminnallisuuksia ei kannata eikä tarvitse lähteä määrittelemään tarkasti erilaisten teknisten detaljien kautta. Ohjelmistoja on meidän kokemuksemme mukaan haastavaa suunnitella täysin etukäteen ja usein päädytäänkin tilanteisiin, joissa alustavia toiminnallisuuksia pudotetaan pois, korvataan muulla tai muokataan. Kuitenkin asiakkaan alustavasti hahmottelemat toiminnallisuudet jouhevoittavat kehitystyöstä sopimista ja viestivät selkeästi, millaista ratkaisua olla lähdessä hakemaan.

Kun ohjelmistoprojektin luonne, raamit, tavoitteet ja tarkoitus on selvillä, on hyvä pohja aloittaa keskustelut eri ohjelmistokehityksen palveluita tarjoavien toimijoiden kanssa.

Mites meillä Kvanttorilla?

  1. Kaikki lähtee tietysti liikkeelle yhteydenotosta. Meitä voi lähestyä monien eri kanavien kautta. LinkedIn, sähköposti, soittaminen tai kotisivujemme yhteydenottokaavake ovat kaikki vallan mainioita tapoja tavoittaa Kvanttorilaisia. Toki erilaisissa tapahtumissa meidät bongatessa, saa myös tulla nykäisemään hihasta.

  1. Yhteydenoton jälkeen yleensä sovimme ensimmäisen tapaamisen asiakkaan kanssa. Tapaamisen tarkoitus käydä tarkempaa keskustelua asiakkaan tarpeista, keskustella millaisia käytänteitä projektin toteuttamiseen saattaa liittyä ja mitkä saattaisivat ovat mahdollisia haasteita. Tapaamiset saadaan lähes poikkeuksetta menemään maaliin, jos asiakas on tehnyt edellisessä kappaleessa mainittua taustatyöt.

    Jos emme pysty palvelemaan asiakasta riittävällä tasolla, kumppanuutta ei ole myöskään fiksua aloittaa. Tällaisissa tapauksissa pyrimme ohjaamaan asiakkaan toimijalle, jolta täsmäosaaminen sekä resurssit projektin toteutukseen mahdollisesti löytyisivät.

  1. Tavanomaisesti asiakkaan kanssa sovitaan myös toinen tapaaminen. Toisen tapaamisen tarkoitus on kartoittaa, miten projektin kanssa kannattaa lähteä liikkeelle, mitkä ovat niin sanotusti ensimmäiset askeleet kohti käsinkosketeltavaa ohjelmistoa. Esimerkiksi täysin uuden sovelluksen rakentamista kannattaa lähestyä prototyypin luomisen kautta. Prototyypillä saadaan nopeasti aikaiseksi ensimmäisiä visuaalisia hahmotelmia sovelluksesta ja sen toiminnasta, ilman että kirjoitetaan riviäkään koodia.

    Tähän tapaamiseen Kvanttorilla pyydetään myös alustavasti valittu ohjelmistokehittäjä mukaan, jolloin asiakas ja ohjelmistokehittäjä pääsevät tutustumaan toisiinsa.

  1. Toisen tapaamisen jälkeen asiakkaalle jää enää jäljelle päätös kehitystöiden aloittamisesta. Mikäli yhteistyö päätetään aloittaa, aloitetaan samalla tarvittavien sopimusten valmistelu. Tällöin käydään tarkemmat keskustelut asiakkaan kanssa esimerkiksi sopimuksen luonteesta, hinnoista sekä laajuudesta.Tavanomaisesti laskutamme tuntihintaperusteisesti, johon vaikuttavat projektin luonne ja tarvittava osaaminen. Meidän kanssamme sopimukset onnistuu luoda sekä määräaikaseksi että solmia toistaiseksi voimassaolevaksi.

Kuvaaja hankinnan prosessista

Milloin Kvanttori saattaisi sopia sinulle kehityskumppaniksi?

  • Olen kärryillä ohjelmistokehityksen tarpeistani, tavoitteistani sekä reunaehdoistani. Kaiken ei toki tarvitse olla kristallinkirkasta, ja meidän työtämme on myös auttaa edellä mainittujen asioiden hahmottelussa. Taustatyötä on kuitenkin hyvä löytyä jo omasta takaa.
  • Tarvittavan ohjelmiston luonne on monimutkainen ja minulla on jo hahmoteltuna ohjelmiston alustavat toiminnallisuudet. Keskitymme Kvanttorilla laajojen ja monimutkaisten ohjelmistoratkaisuiden toteuttamiseen. Emme esimerkiksi tarjoa yksinkertaisten kotisivujen toteutusta.
  • Olen toinen IT-alan yritys ja tarvitsen lisäkäsipareja esimerkiksi julkiseen kilpailutukseen. Meiltä löytyy tällaisista tapauksista jo aikasempaa kokemusta ja olemme toimineet osana myös kansainvälisiä kehitystiimejä.
  • Tarvitsen ohjelmistokehittäjiä, jolla on ymmärrystä ja osaamista energiatehokkaiden verkkosovellusten toteuttamisesta. Tällainen osaaminen on meidän keihäänkärkeämme.
  • Tunnen mitä ketterä kehittäminen pitää sisällään ja organisaatiostani löytyy aktiivinen henkilö, jonka kanssa Kvanttorilaiset voivat työskennellä ohjelmistokehityksen aikana. Tämä on tärkeää, sillä meidän kokemustemme mukaan ketterällä kehittämisellä päästään parempiin lopputuloksiin ohjelmistokehityksessä. Ketterän kehittämisen onnistuminen vaatii kuitenkin asiakkaalta aktiivisuutta ja sitoutumista koko kehitystyön ajan.
  • Etsin avointa, läpinäkyvää ja sitoutunutta kehityskumppania laajaan ohjelmistoprojektiin. Meillä kaikki ohjelmistokehittäjät ovat Kvanttorin perustajaosakkaita ja tarjoamme asiakkaillemme suoran yhteyden koko kehitystiimiin.
Ville Lindberg
Kirjoittanut Ville Lindberg

Piditkö tästä artikkelista? Anna sille taputus!